طوفانهای گرد و غبار و شن منبع بالقوهی آلودگی در کویت هستند که افق دید تا ۱۰۰۰ متر کاهش میدهند و بسته به شرایط باد در یک سال خاص، ممکن است افق دید به ۲۵۰ متر یا کمتر کاهش یابد (شکل ۱).

هیچ الگوی رخداد ثابتی از طوفانهای گرد و غبار در کویت وجود ندارد اما معمولاً در ماههای می و ژوئن، بیشتر اتفاق میافتد. در سالهای اخیر، طوفانهای گرد و غبار به کرات در فصل بهار رخ داده است. دادههای جمعآوری شده از ۱۴ سال اخیر (۲۰۰۱ تا ۲۰۱۴) نشان دادهاند که در ماه مارس، بیشترین تعداد طوفانهای گرد و غبار در کویت رخ داده است که تقریباً غیرمعمول است زیرا مدت زمان بین ماههای دسامبر تا آوریل به عنوان فصل بهار پرباران در نظر گرفته میشود (شکل ۲a,b).


طوفانهای شن تاثیر منفی بر رویدادهای اجتماعی و اقتصادی از قبیل حوادث جادهای، تعطیل شدن بندرگاه دریا، تعطیلی فرودگاه و تاخیر در پروازها و ازهمپاشیدگی کشاورزی در کویت دارند. پیشتر تحقیقات بسیار اندکی منتشر شدهاند که تاثیر طوفانهای گردو غبار را بر حوزه های اجتماعی و اقتصادی نشان میداد. همینطور مطالعات تحقیقاتی کمی به ارتباط بین طوفانهای شن و نرخ حوادث جادهای پرداخته اند. هزینه اقتصادی حوادث جادهای بین ۱ تا ۳ درصد درآمد کشور و بین ۳ تا ۵ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) برآورد می شود. طوفانهای شن می تواند تاثیرات اجتماعی و اقتصادی منفی روی صنعت هواپیمایی داشته باشند. هزینههای تاخیر پروازها می توانند سهم اساسی در هزینههای یک خط هواپیمایی داشته باشند. جدول ۱ هزینه کل حوادث جادهای را از سال ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۱۴ ارائه میکند.
جدول ۱ – هزینه تخمین زده شده مربوط به تصادفات جاده ای ناشی از طوفان های گرد و غبار در کویت

از آنجاییکه کویت برای درآمد خود به شدت به صادرات نفت وابسته می باشد، مهم است که حمل و نقل کشتی در خلیج کویت بدون هیچ تاخیری انجام شود تا از ضررهای عظیم اقتصادی جلوگیری گردد. کویت چهارمین عضو بزرگ OPEC با تولید میانگین روزانهی نفت خام ۲.۸۶۶.۸۰۰ بشکه در سال ۲۰۱۴ است که ۷۰ درصد (۱.۹۹۵.۰۰۰ بشکه) آن به عنوان نفت خام روزانه از طریق سه پایانه صادراتی شرکت نفت ملی کویت (KNPC) صادر میشود. طی طوفانهای گرد و غبار که افق دید پایین است، صادرات نفت خام در هر سه پایانه متوقف میشود و تانکرهای نفت خارج از لنگرگاهها در دریا میمانند که بیش از ۱ میلیون دلار آمریکا در سال ۲۰۱۴ (۸ طوفان گرد و غبار) و نزدیک به ۳.۵ میلیون دلار در سال ۲۰۰۸ (۲۲ طوفان غبار) به کشور خسارت زد (جدول ۲).
جدول ۲ – ضرر تخمین زده شده مربوط به صادرات نفت خام کویت به علت طوفان های گرد و غبار

منبع: